Patellofemoralt Smertesyndrom (PFSS)
Patellofemoralt smertesyndrom (PFSS) er en samlebetegnelse på smerte rundt eller bak kneskålen når det ikke foreligger andre patologier som forårsaker smertene. Smertene bruker som regel å komme pga en overbelastning av noen av strukturene i kneet. PFSS er en vanlig smerteproblematikk og har en årlig forekomst på 23% hos voksne og 29% hos unge. Nesten 36% av profesjonelle syklister opplever også den plagen årlig (1). Tilstanden er vanligere hos unge kvinner og jenter, framfor alt hos idrettsaktive.
Symptomer
Det vanligste symptomet er diffuse smerter i og rundt kneskålen. Smerte provoseres ofte av sette seg på huk, sitte lenge med bøyd kne. Patellofemoralt smertesyndrom blir også kalt «kinokne» fordi å sitte lenge med bøyd kne trigger smertene. Gå i trapper bruker også å fremprovosere smerter, spesielt nedover. Det er sjeldent at kneet låser seg eller at man føler at det «gir etter».
Diagnose
Kliniske undersøkelse gir mistanke om diagnosen. Ved PFSS er ofte bildeundersøkelser (MR, røntgen, ultralyd) normale.
Årsaker til PFSS
Den vanligste årsaken til PFSS er overbelastning av patello-femoralleddet, som er leddet mellom kneskålen og lårbenet. Overbelastningen oppstår som en følge av for høy knebelastende aktivitet over tid, rask økning av belastning eller ny aktivitet. Kort sagt er ikke kneet «klar» for den belastningen som blir påført (2).
Andre årsaker som kan være risikofaktorer er ulike anatomiske og biomekaniske faktorer (3). Redusert styrke og kontroll i hoftepartiet, styrke og bevegelse i foten, muskelstyrke i låret, kneskålens posisjon og bevegelse er noen eksempler som sammen med overbelastning kan øke risikoen for PFSS.
Behandling
For å behandle PFSS på best mulig måte må man ofte integrere flere ulike behandlingsmetoder for å åpne bedring. Et av de viktigste tiltakene er belastningsstyring. Den totale belastningen bør kartlegges, evalueres og tilrettelegges. Et annet viktig tiltak er et strukturert treningsprogram. Her legges fokuset på bevegelighet, styrke, balanse og/eller koordinasjon. Teiping, manuell behandling, i noen tilfeller såler og kneortoser kan fungere som midlertidig smertelindring.
Klikk her for å lese mer om andre diagnoser
Referanser:
1. Collins NJ, Barton CJ, van Middelkoop M, et al. 2018 Consensus statement on exercise therapy and physical interventions (orthoses, taping and manual therapy) to treat patellofemoral pain: recommendations from the 5th International Patellofemoral Pain Research Retreat, Gold Coast, Australia, 2017. British Journal of Sports Medicine 2018;52:1170-1178
2. www.rehabspesialisten.no
3. www.skadefri.no/