Prolaps i nakken
Årsak til prolaps i nakken
Prolaps i nakken kommer ofte uten spesiell årsak, men kan komme etter eksempelvis ulykker. Husk man kan og finne prolapser på MR som ikke er symptomgivende. Derfor er det viktig å sammenligne klinisk undersøkelse opp mot MR. Når vi blir eldre vil mellomvirvelskivene naturlig miste en del av væsken som beholder fleksibiliteten i nakken. En nakke prolaps kan også være et resultat av en skade på ryggraden som kan forårsake at det oppstår en liten rift i det ytterste laget på mellomvirvelskiven. Den gelelignende vesken som er sentrert i skiven kan da gli ut av riften og lage en prolaps. Nakke prolaps er mer vanlig hvis det er familiær disposisjon.
Symptomer
En nakke prolaps kan gi utslag som smerter, nummenhet eller svakhet i nakke, skulder, armer, bryst og hender. I sjeldne tilfeller kan midtstilt nakke prolaps føre til svakhet og prikking i andre deler av kroppen, inkludert beina. Nedsatt funksjon og bevegelse av nakke er vanlig.
Ofte gir det mer smerter å se opp i taket, sammenlignet med å se ned mot gulvet.
Vurdering
Behandleren vil foreta en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse der det undersøkes bla styrke, førlighet, reflekser og hvilket område plagene oppleves. (for eksempel deler av hånden og fingre)
Behandling
Majoriteten av prolapser i nakken trenger ikke operasjon og kan behandles konservativt. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av smertens varighet og utbredelse. Behandlingen vil ha som hensikt å bedre symptomer og andre spenninger og plager som kommer i kjølevannet av en prolaps.
Selve prolapsen vil vi ikke behandle, men den skal sakte trekke seg inn med tiden. Tid er derfor også en viktig faktor.
Hva kan du gjøre selv?
Forskning viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. I den akutte fasen er det lurt å prøve å unngå store løft eller vridninger av overkroppen. En prolaps skaper ofte betennelsesreaksjoner i området. Reseptfrie smertestillende medikamenter kan også bli brukt i den akutte fasen. Ved kraftige smerter anbefales kontakt med fastlegen for smertelindring.
Tilbake til Diagnoser