Tennisalbue

Tennisalbue, på fagspråket også kalt lateral epicondyalgia, er en slitasjeskade av senevevet som fester seg på utsiden av albueleddet. Ca 1-2% av befolkningen i alderen 35-50 år rammes av tennisalbue.

Årsak til tennisalbue

Tennisalbue er et resultat av repetitiv bevegelse og overbelastning i håndledd og albue over lengre tid. Tennisalbue forekommer ofte ved overbelastning i idretter som tennis og squash, men også som følge av langvarig og intensiv PC-bruk, eller belastende og repetitive bevegelser i håndverkeryrker.

Symptomer

Pasienten har ofte en skarp smerte på utsiden av albuen som kan stråle ned på baksiden av underarmen og ut i fingrene. Man kan bli nummen i samme område samt kjenne seg stivere i muskulaturen som er involvert. Albuen er også svært øm ved berøring rundt senefestet.

Vurdering

Man bør søke vurdering og behandling raskt for å unngå at plagene blir kroniske. Din behandler vil foreta en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse for å kartlegge årsakene til plagene samt legge opp en behandlings strategi.

Behandling

Naprapati kan ha god effekt i den akutte fasen av tennisalbue. I tillegg til å behandle selve armen, undersøker også Naprapaten nakke og brystrygg. Dette for å avdekke og behandle eventuelle dysfunksjoner – som igjen kan påvirke bevegelses-kjeden ut i skulder og arm – samt spenningsnivået i muskulaturen. Rehabilitering er også en viktig del av behandlingen. Styrke/uttøyning er også viktig for å forebygge videre skader.
Vi har også trykkbølge som vi benytter ved kroniske tennisalbuer.

Hva kan du gjøre selv:

Ved tennisalbue er det viktig i den akutte fasen å avlaste albuen for å unngå ytterligere irritasjon.
Unngå repetitive og andre provoserende bevegelser av håndledd og albue, til plagene har roet seg ned. Tøy ut stram muskulatur i underarm og rundt skulder.
Når den akutte fasen har roet seg ned ønsker vi å bygge opp sene og senefeste med styrketrening.

Forebygging:

  • Hvis plagene kommer fra idrett, se nærmere på din teknikk med en kyndig trener og korriger eventuelle feil.
  • Hvis tennisalbuen er yrkes betinget, kan en Naprapat hjelpe deg med arbeidsplass vurdering og ergonomiske råd i forhold til PC bruk ol.
  • Hold deg generelt i form gjennom variert trening og aktivitet

 

Tilbake til Diagnoser