Bilde - Behandling av krystallsyke

Behandling av krystallsyke

Krystallsyke er en vanlig årsak til svimmelhet, og noe vi her ved Naprapat og Helse behandler jevnlig. Ved krystallsyke løsner små partikler («krystaller») i det indre øret og faller inn i buegangene hvor de fører til svimmelhet. Tilstanden er for mange svært plagsom, men ufarlig. Den medisinske betegnelsen er (BPPV) Benign paroksysmal posisjonsvertigo.

Bevegelse gir svimmelheten

Typisk for krystallsyke er at det alltid er en bevegelse som gir svimmelheten, og ofte merkes det i sengen. Det normale er da at om hodet roteres den ene veien kan det gi akutt svimmelhet, mens motsatt retning er det klart bedre.
Hjernen blir lurt av de små partiklene som flytter på seg til å tro at hodet roterer. Anfallene varer gjerne fra 1-2 sekunder til 30 sekunder. Et anfall vil arte seg forskjellig fra person til person, avhengig av hvor stor masse av krystallene som flytter på seg. Få partikler eller små vil gi mindre anfall sammenlignet med flere eller tyngre. Det er fort å overse krystallsyke som årsak til svimmelhet dersom det er få eller lette partikler som flytter på seg. Derfor vil det alltid være å foretrekke terapeuter som både har erfaring og utstyr til å håndtere den svimle pasienten.

Behandling av krystallsyke for raskere bedring

Svimmelheten kan gå over av seg selv, men behandling vil oftest gi raskere bedring. For å sikkerstille diagnosen og legge til rette for beste mulig behandling er det er fordel med spesial utstyr. Dette kan være Frenzel briller eller videobriller. På vår klinikk i Sandefjord brukes Frenzel briller.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved hjelp av hodemanøvrer som fremprovoserer et karakteristisk anfall av svimmelhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Vi har 3 ulike bueganger, og det er svært viktig å fange opp hvilke bueganger som er involvert. Dette da behandling vil være ulik for ulike bueganger. Dette gjøres på grunnlag av hvilke tester som gir svimmelhet, og hvilken retning de raske øyebevegelsene går til.

Trene opp balansen og redusere svimmelhet

Generelt er det viktig å være i bevegelse for å trene opp balansen og redusere svimmelhetssymptomene. Dette kan være normale aktiviteter som gå turer, trene styrke etc., men du kan også få en rekke individuelle tilpassede øvelser som trener ulike øyebevegelser og reflexer i hjernen. Dette er trening vi hos Naprapat og Helse gir våre pasienter.
Og til slutt vil jeg si at krystallsyke er en diagnose det normal er svært gode behandlingsresultater på ved riktig behandling.

Skrevet av Naprapat Per Thomas Mørk

Les mer om våre behandlere

Bestill time her

Kontakt oss