Løperkne

Bilderesultat for anatomy outside of knee

Løperkne (Iliotibial Band Friction Syndrome) er en overbelastningsskade på utsiden av kneet som forverres av trening, ofte hos løpere (derav navnet), men kan også forekomme hos f.eks syklister.

Man er ikke helt sikre på hva den eksakte årsaken til hvorfor noen opplever disse smertene. Tidligere trodde man at det kom av for mye friksjon mellom Iliotibial-båndet (se bilde) og lårbenet på utsiden kneet som skapte en betennelse i en slimpose som sitter i området. Dette har ulike studier satt spørsmålstegn ved og tildels avkreftet. I dag så tror man at smertene oppstår på grunn av irritasjon av fett-og bindevev som sitter mellom lårbenet og Iliotibial-båndet. Overbelastningsskader oppstår som regel fordi man gjør for mye av en aktivitet under en kort tidsperiode, som man ikke har gjort så mye av tidligere. Det kan også virke som at økt innoverføring og rotasjon av kneet under stamfasen ved løping samt dårlig utholdenhet av stabiliserende muskulatur kan være risikofaktorer for å utvikle dette problemet. Aderem & Louw 2015.

Bilderesultat for anatomy iliotibial band

Anatomi

Iliotibial-båndet strekker seg fra utsiden av hoften, ned langs utsiden av låret og fester inn på utsiden av leggens øvre del. Båndets funksjon via muskulaturen som fester på båndet (Gluteus Maximus og Tensor Fascia Latae) er å bevege på kne og hofte. Men det har også en stabiliserende funksjon i kneet, siden det også fungerer som et ligament på utsiden av kneet.

Symptomer

Vanlig at man opplever en verkende smerte på utsiden av det vonde kneet, som blir ytterligere provosert av løping og sykling. Smerten utvikler seg ofte utover i treningsøkten. Lengre treningsøkter og løping i nedoverbakke bruker å være provoserende.

Undersøkelse

Klinisk bruker det å være tydelige vondt når man kjenner på utsiden av kneet. Iblant kan krepitasjoner og hevelse forekomme. Repetert innoverrotasjon av hoften og lårbenet, bøying og utstrekking av kneet bruker å reprodusere pasientens symptom. Bildediagnostikk er i de fleste tilfeller ikke nødvendig for å bekrefte diagnose.

Behandling

Betennelsedempende medikamenter, kulde, trykkbølge, avlastning og manuell behandling kan gi smertelindring på kortsikt. Fokus på styrketrening rundt hoftepartiet, føttene og legger er nødvendig for å få bukt med plagene. I tillegg kan koordinasjon- og balansetrening være fordelaktig.

Referanser:

  • Biomechanical risk factors associated with iliotibial band syndrome in runners: a systematic review Aderem and Louw. BMC Musculoskeletal Disorders (2015) 16:356
  • Clinical Sports Medicine. 5th Edition. Brukner P, Khan K. McGraw Hill Edu.