Bilde - Øvelser for en bedre golfsving, del 4

Øvelser for en bedre golfsving, del 4

Ønsker du en bedre golfsving?

Har du noen gang tenkt over hvor atletiske svingene til proffene på Europa- eller PGA touren er? Full av inspirasjon og forhåpning har du kanskje filmet din egen sving, med håp om at svingen din ser noenlunde lik ut. Realiteten viser seg ganske annerledes når du ser at du ikke er i nærheten av å nå de samme posisjonene som det proffene klarer. Dette er selvfølgelig på grunn av at de legger ned flere hundre timer i trening sammenlignet med en vanlig amatør. Men det er noen grep som vi kan gjøre hjemme og på rangen for å komme litt nærmere enn bedre og mer atletisk golfsving.

Få i gang brystryggen

I denne artikkelen skal vi ta for oss et område i ryggen som kan være en av nøklene for at du skal bli en bedre golfer. Det er mange faktorer som spiller inn for å forbedre en golfsving, og det å ha god bevegelighet i brystryggen er en av dem. Brystryggen befinner seg mellom nakken og korsryggen, og er et område hvor mange er eller føler at bevegeligheten er dårlig. Dette kan det være flere ulike årsaker til. Noen har tilstander i ryggen som gjør at bevegeligheten ikke kan bli veldig mye bedre. Men for de aller fleste kommer dette av at man ikke utnytter og utfordrer det potensiale for bevegelighet som vi har i dette område. Så hvis du føler at brystryggen er et hinder i din golfsving. Kan en liten innsats med fokus på dette område være en” game changer”.

Vi skal i denne posten vise dere første av totalt 4 øvelser for å bedre bevegeligheten i brystryggen. Dette kan være med på bedre holdningen din når du adresserer ballen og øke rotasjonsevnen som finns her.

 

Øvelse 4:

 

Oppvarming er viktig!

I 2004 ble det publisert en studie i British Journal of Sports Medicine, som så på hvilken effekt oppvarming hadde for golfprestasjonen. Studien bestod av to grupper. En oppvarmingsgruppe som varmet opp før spill og utførte øvelsene 5 ganger i uka hjemme. Kontrollgruppen gikk rett på å slå fulle slag uten oppvarming før spill, de utførte heller ingen øvelser hjemme. Prosjektet gikk over en periode på 5 uker.

Oppvarmingen bestod av tre deler. Den første delen bestod av ulike øvelser som fokuserte på generelle bevegelser for å få kroppen i gang, blant annet ulike rotasjonsbevegelser av overkroppen. I den andre delen utførte deltakerne forskjellige tøyeøvelser og til slutt utførte de golfsvinger uten ball. Forfatterne av studien konkluderte med at å varme opp før spill øker prestasjonen signifikant, og økte enda mer hvis øvelsene ble utført hjemme.

Sørg derfor for å varme godt opp før du skal spille en runde, samt gjøre litt trening hjemme. Det er en god investering for å øke sjansene til å spille bedre golf. Denne øvelsen kan brukes for å «få i gang» kroppen gjennom blant annet rotasjonsøvelser.

Øvelse 3:

 

Hva sier forskningen?

I en review-studie gjort av Evans og Tuttle i 2015, belyses noen av de fysiske faktorene som er anbefalt å jobbe med for en optimal «golf-form». Blant annet nevner de at en viss fleksibilitet i overkroppen og at muskelgrupper i rygg og hofter spiller viktige roller for en kraftfull og effektiv golfsving. Derfor kan en øvelse som overhead-squat være en fin øvelse siden man jobber med begge aspekter.

Øvelse 2:
Øvelse 1:

 

Ønsker du å komme i kontakt med oss på klinikken? Klikk her for kontaktinformasjon.

Av Alexander Meland, naprapat hos Naprapat og Helse AS ved Sandefjord Helsepark.

 

Referanse:

Fradkin AJ, Sherman CA, Finch CF. Improving golf performance with a warm up conditioning programme. Br J Sports Med 2004;38:762–765

Evans K, Tuttle N. Improving performance in golf: current research and implications from a clinical perspective. Braz J Phys Ther. 2015 Sept‐Oct; 19(5):381‐389