Bilde - Bedre oppstilling for en bedre golfsving

Bedre oppstilling for en bedre golfsving

Denne artikkelen handler om en faktor som påvirker holdningen ved adressering av ballen. En god holdning kan være forskjellen på en god og dårlig golfsving, men også være med på å redusere risikoen for problemer i for eksempel korsrygg.

Går man nedover rangen eller står på første tee med en gruppe helt nye mennesker så ser man et bredt spekter av ulike golfsvinger og folk adresserer ballen ulikt. Og som så mye annet er det nok ingen definitiv fasit. Har du en sving eller holdning som fungerer bra og som du er komfortabel med er det ikke sikkert det er nødvendig å gjøre endringer. Men, slår du ikke ballen som du ønsker kan en dårlig holdning ved oppstilling være årsaken til at svingen ikke fungerer. Da kan noen endringer være gull verdt.

Det eksisterer nok en felles enighet blant de fleste golfinstruktører om hvordan en golfoppstilling burde se ut. Mange snakker om en atletisk oppstilling som gjør kroppen klar for bevegelse samt optimaliserer muligheten for å produsere en bra sving.

En mindre gunstig oppstilling ser eksempelvis slik ut:

Noe av det Rory mestrer bra er å ha en nøytral og relativt avslappet rygg. Det er en følge av at han bøyer i hofteleddet. I det andre eksempelet tar han ut for mye eller for lite bevegelse i hofteleddet. Dette gjør at han må kompensere med å bøye korsryggen mer framover eller bakover som kan påvirke svingen negativt da det blir vanskeligere å bevege seg som ønsket.

Hip Hinge

Det høres lett ut å bøye i hofta, men for mange er dette faktisk vanskelig. Man har over lang tid trodd at man kanskje gjør det, men i realiteten tas mesteparten av bevegelsen ut i korsryggen. Derfor kan denne øvelsen være bra for å lære å ta ut bevegelsen i hoftene når man bøyer kroppen fremover.

Ønsker du å komme i kontakt med oss på klinikken? Klikk her for kontaktinformasjon.

Av Alexander Meland, naprapat hos Naprapat og Helse AS ved Sandefjord Helsepark.