Bilde - Får du vondt i ryggen når du spiller golf?

Får du vondt i ryggen når du spiller golf?

Siden januar har du ligget i hardtrening for å være klar til den ukentlige «kaffe- og vaffelduellen». Og siden banen åpnet har det blitt registrert mange runder i Golfbox. Men så plutselig har ryggen begynt å gjøre vondt. Hvorfor tenker du kanskje og hva kan gjøres med det?

Overbelastning er vanligst

Klikk på linkene for å se forslag til øvelser; mobilitet og kraft.

Skader forekommer i alle idretter og golf er uten unntak. Skaderisikoen ved å spille golf er ikke særlig høy, men det er relativt vanlig at man opplever en skade eller får vondt som følge av golfspill. For amatørspillere skjer det ca 0,28-0,60 skader per 1000 time og ca 25-67% får en skade eller vondt i løpet av livet. Det område golfere oftest får problemer er i korsryggen (1). I denne artikkelen skal vi gå igjennom noen av grunnene til hvorfor det oppstår og hva du kan gjøre selv for å få bukt med smertene.

Overbelastningsskader som følge av repetative bevegelser er den vanligste årsaken til hvorfor golfspillere, amatører og professjonelle, får vondt. Overbelastning er ofte en reaksjon på for mye uvant belastning som blir påført under en kort tidsperiode. For de fleste amatørspillere oppstår problemer på grunn av at en golfsving er en bevegelse som ikke gjøres så ofte i løpet av året. Men er i stedet veldig konsentrert til visse perioder.

En annen grunn til hvorfor det oppstår skader er teknikk. Har man en dårlig teknikk så kan det føre til at man overbelaster noen områder i ryggen mer enn andre. Derfor kan det være lurt å få en pro eller en annen fagperson til å se og vurdere hvordan man svinger, slik at man kan få hjelp med eventuelle svingendringer.

Hva kan du gjøre selv?

Golfsvingen er en kompleks bevegelse som setter krav til kroppens evne til å rotere, ha god balanse, koordinasjon, samt produsere kraft og hastighet. Ryggen vår er en sterk og robust struktur som tåler mye. Den blir også veldig god på det den blir utsatt for over tid. Derfor kan det være lurte å holde svingen vedlike gjennom hele året. Det kan være alt fra å tørrtrene svingen hjemme. Legge inn treningsøvelser med fokus på elementene som ble nevnt tidligere. Og benytte seg av innendørshaller og range noen ganger hver uke. På den måten opprettholder man en viss belastning gjennom hele året og forebygger for overbelastningsskader.

Referanser: 1. Murray AD, Daines L, Archibald D, et al. The relationships between golf and health: a scoping review. Br J Sports Med 2017;51:12-19

Alexander Meland : Naprapat og Helse

Har du spørsmål angående artikkelen eller smerter som plager deg? For kontaktinfo, klikk her.