Bilde - Langvarig Svimmelhet/PPPD

Langvarig Svimmelhet/PPPD

Hva er dette?

Vi snakker om at balansesystemet må «resette» seg, eller «reparere» seg til å fungere som normalt. For at dette skal skje må vi gi balansesystemet den treningen og inputen den behøver for å normalisere seg. Unngå ting eller legge seg i sengen vil ikke gi den inputen hjernen trenger for å opprettholde balanse og unngå svimmelhet. Hjernen er en fantastisk del av kroppen vår, og har evne til å lære og forbedre stort sett alt vi er i stand til å gjøre. Og dersom noe blir gjort mange ganger, vil hodet automatisk akseptere og ta til seg dette. Det samme gjelder om vi unngår mye i hverdagen. Dette er ofte tilfellet etter at noen har hatt kraftig akutt svimmelhet. En naturlig reaksjon er å bli redd, og gjøre det vi kan for å ikke få dette tilbake. Problemet er da at hjernen ikke får den treningen den trenger til å opprettholde balanse og unngå svimmelhet. Vi begynner å fokusere mer med øyne, noen har bredere ben når de går og de fleste har hodet unormalt mer i ro en det kroppen er vant til. Det er nå du utvikler langvarig svimmelhet/PPPD.

Behandling av langvarig svimmelhet/PPPD

Heldigvis er dette en tilstand og ikke en varig sykdom dersom det behandles riktig. Det betyr at med riktig veiledning og behandling vil de aller fleste oppnå å bli bra eller betydelig bedre. Når årsaken til plagene er at vi unngår flere bevegelser og inntrykk, vil behandlingen bli det motsatte.

Vi MÅ utfordre systemet vårt som nå fungerer for dårlig. Det du trener på blir du bedre på.

Dette er oppskriften ved langvarig svimmelhet/PPPD:

  • Hvilke situasjoner i livet gjør deg svimmel? De situasjonene er det vi skal ha det største fokuset mot
  • Får du plager når vi gjør en spesifikk treningsøvelse? Da er dette en av øvelsene vi skal ha med i behandlingen
  • Det bør være de rette øvelsene i riktig dose. Det er ikke alltid slik at mer trening gjør deg bedre, dette må doseres riktig.
  • De enkelt delene som må aktiveres er synet, hjerne, indre delen av øret og propriosepsjon. (propriosepsjon er hvordan hodet opplever føtter, ledd, muskulatur etc)  

Vi har også et eget online program for dette som kan benyttes om ikke behandling skal gjøres på kontoret (du laster ned en app). Fordelen med online er at du alltid har øvelsene tilgjengelig, du kan holde kontakt med terapeut via mobilen og du vet til enhver tid hva du skal gjøre.

For spm send meg en mail: ptm@helsepark.no

Les gjerne mer om mine tanker rundt svimmelhet ved å trykke her.
Eller så kan man også lese mer om PPPD på NHI sine nettsider.

Nedenfor kan du se videre på noen videoer med informasjon om svimmelhet og øvelser.