Bilde - Rehabilitering av strekkskade i leggen

Rehabilitering av strekkskade i leggen

Strekk i leggen er en vanlig skade i idrett, men forekommer også hos mosjonister. Uansett aktivitetsnivå er en grundig rehabilitering viktig for å redusere risikoen for en ny strekk.

Avlastning i starten er viktig

Ofte kan det være hensiktsmessig å avlaste benet med krykker, men etter 2 til 5 dager bør man begynne å delvis vektbære mer og mer. Dette rådet er selvfølgelig helt avhengig av skadens omfang. I de aller fleste tilfeller vil det være smerte som avgjør om man avlaster første tiden. Øvelser med lett belastning bør også introduseres tidlig etter skaden. Dette fører til at arret i muskelen blir mindre, og at det nye muskelvevet blir sterkere.

Fikk du lest del 1 i artikkelserien om akutte leggskader? Klikk her for å lese den

Fokus på trening

Etter 7–10 dager kan man vanligvis begynne med styrkeøvelser. Dette bør gjøres i samråd med terapeut den første tiden. Det kan være aktuelt med passive behandlingsteknikker, men det er likevel systematisk trening som har størst og best innvirkning på det endelige resultatet.

Et svært viktig innspill for de som har hatt en strekk er

Smerten er borte før skaden er ferdig leget! Derfor er det viktig å være tålmodig å ha litt «is i magen» før man returnerer til normal aktivitet.

Prognose

Når det er snakk om hvor lang tid det vil gå før en strekk skade er leget vil omfanget av skaden bestemme dette. Mange, og det vil si de fleste er bra etter 3-4 uker, mens de mer omfattende skadene tar flere måneder å lege.

For utøvere som skal tilbake til idrett, vil det senere i rehabiliteringsprosessen være flere faktorer å se på. Noen av disse faktorene er for eksempel om utøveren stoler på leggen når han eller hun skal tilbake til sin idrett? Har utøveren tilnærmet lik styrke og spenst som i motsatt legg er noen (helst 90% eller mer)? Tid etter skade vil også være et element i vurderingen. Det vil senere i rehabiliteringsprosessen være viktig å trene maksimal styrke og spenst. Siste fase vil være full aktivitet i den idretten du skal utføre.

Øvelser

Under finnes et utvalg av øvelser som oftest brukes i rehabilitering av en leggskade.

Tåhev
Eksentrisk tåhev
Tåhev på kasse
Sittende tåhev

Les også om strekkskader i leggen på skadefri.no sine nettsider. Klikk her for å lese flere av våre artikler.