Trening og endring, handler det kun om motivasjon?

I min jobb handler mye av det jeg gjør om endring og motivasjon. Få personen jeg jobber med til å endre noe, akseptere at fokuset man har ikke er gunstig for legning, bedring. Det kan være at man har smerter, sene»betennelse», har hengt seg opp i en måte det er riktig å gjøre ting på, bevege seg på, for lite søvn og vaner inn mot leggetid som bør endres osv. Men ofte handler det om å bli litt mer aktiv. Det å klare å komme i gang med trening. 

trening og motivasjon
Handler trening alltid om motivasjon?

Mine positive effekter av trening

Jeg er nok over middels glad i å trene og finner fantastisk glede og motivasjon i det. Det gjør at jeg holder meg fysisk friskere, men selv synes jeg den mentale gevinsten er kanskje aller størst. Jeg har det nok som best med meg selv når jeg er fysisk aktiv. Jeg er nok både skarpere i hodet og mindre deppa og sur.

Dessuten takler jeg stress bedre. Har du tenkt på at stress er noe som nok aldri blir helt borte, noe du bare kan endre veldig lite. Det vil nok alltid være der til en viss grad. Har du tenkt på å forsøke å tolerere stress bedre? Trening blant annet kan hjelpe deg med det.

Dette gir meg motivasjon til å trene og oppnå disse effektene av trening.

Bare motivasjon? 

Innimellom får jeg spørsmål om hva som driver meg og og gir meg motivasjon. Det kan være at jeg skal delta i sykkelritt, den personlige driven etter å bli bedre enn i går, opprettholde helsen min. Men det er ikke motivasjon det alltid handler om, og jeg tror nettopp det kanskje også er poenget. Uansett hvem du spør om noe så handler mye av det vi gjør om disiplin.

Pusser du tennene dine hver dag? Er det gøy? Nei, vil nok ALLE svare. Men hvorfor gjør du det da? Jo fordi det er en nødvendighet, Det er en vane, om ikke får jeg hull i tennene.

Slik kan det også være med endring og trening. Det er ikke alltid det er så gøy og at man er veldig motivert. Selvfølgelig er det flott om det er det relativt ofte, men det er ikke alltid det. Det handler ofte om DISIPLIN!

Det er faktisk slik det er for meg ved en god del av mine økter, ren disiplin. Det er ikke alltid gøy. Eksempelvis når ungene er lagt en lørdagskveld og kjøleskapet hyler etter meg at det står en kald øl der å venter og noe godt i skapet litt lenger opp. Da handler det ikke om at det er så utrolig gøy, men om disiplin til å gjennomføre. Og ja, noen ganger vinner øl’en. Men du verden å godt det du velger å drikke og spise etter trening smaker!

Keep it simple!

En annen viktig faktor tror jeg kan være at vi mennesker tenker at jo mer jo bedre. Og ikke minst må det være litt fancy og trendy. Men sannheten er at det å gjøre basic er viktigst. Hold det enkelt og gjennomfør. Trening er faktisk ikke verre enn det. Trender kommer og går, men det som for alltid vil overleve er det vi allerede har gjort lenge. Belast hjertet ditt og gjør styrketrening. Gjør BASIC bra! Bruk mindre tid på foamroller, tøyninger, coretrening osv. Misforstå ikke, det er for så vidt ikke noe galt i det, men det må ikke komme på bekostning av det som er viktig.

For at eksempelvis trening skal gi deg helseeffekter så må det gjennomføres. Først da kan det gi effekter på remodulering av ben, friskere hjerte, senket blodtrykk, sterkere muskler og sener, effekter på hjernen din, endringer i blodsukker og blodfett, bedret mental helse, sterke mellomvirvelskiver, endring i smerter osv.

Her kan du lese om øvelser for ryggplager!

trenings effekter

Hadde trening vært en pille ville alle tatt den. Effektene er store!

10 tips for å lykkes!

  • Sett deg et mål
  • Gjør det meningsfylt
  • Forsøk å ha det morsomt og finn motivasjon, men ofte handler det om disiplin!!
  • Nyt reisen, gevinstene og endringene kommer!
  • Gjør det enkelt og gjør basic veldig bra.
  • Få nok søvn og restitusjonstid
  • Øk treningsmengden sakte
  • Få støtte av familie, venner eller andre
  • Bryt 1 vane, ikke flere
  • Finn BALANSE i livet.

LYKKE TIL MED Å KOMME I GANG MED TRENINGEN DIN!

Trenger du litt inspirasjon? Her har Norsk Helseinformatikk en artikkel med tips.