Bilde - Vondt i albuen på grunn av golf?

Vondt i albuen på grunn av golf?

Vondt i albuen på innsiden eller utsiden er blant de vanligste plagene hos golfere (1). I dette blogginnlegget skal vi dele noen tanker om hvorfor det skjer. Samt hva som bør gjøres for å bli kvitt det.

Albuen

Bilderesultat for elbow anatomy

Albuen består av tre ben, overarmen og to ben som utgjør underarmen. Disse danner 3 ledd, som muliggjør for utstrekning og bøying av armen samt rotasjon av underarmen. Videre består albuen av en rekke leddbånd og muskler som bidrar til bevegelse og stabilitet blant annet.

Årsak

Den vanligste årsaken til golfrelaterte plager er overbelastningsskader, og det gjelder også når man får vondt i albuen. Smerte på utsiden av albuen kalles «tennisalbue» og smerte på innsiden kalles «golfalbue». Problemene oppstår som regel i senene og/eller senefestet til underarmsmusklene på overarmen. Det kan være mange faktorer som bidrar til dette. Årsaker man ofte ser som er relatert til golf er dårlig teknikk som gjør at man kompenserer mye med hender og underarmer. Holder for hardt i golfkølla. Kraftig økning av golfspill og trening over en kort tidsperiode. Dette er typisk etter en lang vinter med lite golfaktivitet, som økes kraftig når våren kommer og banene åpner igjen.

Ryggplager i sammenheng med golf? Les om ryggplager relatert til golfaktivitet her.

Symptomer

Man opplever vondt på utsiden eller innsiden av albuen. Ofte kan man relatere dette til ulike oppgaver som innebærer mye belastning og/eller repetitivt arbeid av underarmene. Den vanligste alderen hvor dette forekommer er mellom 40-50 år. Den vanligste årsaken som utløser smerte i disse områdene er uvant mye belastning på kort tid.

Hva kan gjøres for å bli kvitt disse plagene?

Disse plagene blir som regel bra med en prognose på minimum 12 uker. Siden det tar tid og krever at man må gjøre en del egeninnsats, kan det være lurt å søke hjelp for å få plagene undersøkt, behandlet og få råd og veiledning. I starten bruker behandling å være effektiv for å lindre smertene. Videre legges fokuset over på trening og korrigering av eventuelle årsaker til hvorfor disse plagene har oppstått.

Referanser:

1. Murray AD, Daines L, Archibald D, et al. The relationships between golf and health: a scoping review. Br J Sports Med 2017;51:12-19